Decoratie- en stooktechnieken

Liefde en passie voor het ambacht

Uniek en bijzonder keramiek

 

Ik bouw mijn keramiek met de hand op. Ik ben dus geen pottenbakker achter een draaischijf; dat gaat mij namelijk te snel. Ik werk meer intuïtief.

Door het experimenteren met decoratie met stempels, engobes, glazuren en verschillende kleisoorten en stooktechnieken is geen object hetzelfde.

Elk stukje keramiek is met liefde en passie gemaakt en bevat een stukje van mij. Dit maakt dat ik eraan gehecht ben en graag wil weten waar mijn keramiek naartoe gaat. Daarom heb ik geen webshop.

Ik werk ook in opdracht en denk graag mee met de klant. Het is voor mij een uitdaging om wensen in vervulling te laten gaan. De samenwerking met de klant vind ik belangrijk. Samenwerken aan het mooiste resultaat. Dat is toch onbetaalbaar?

Mensen en natuur zijn mijn inspiratiebron, maar ook mooie woorden en teksten. De Engelsen hebben een mooi woord ‘silver lining‘ wat betekent: achter de wolken schijnt de zon. Dit spreekt aan.Terwijl wij met de camper midden in een wijngaard vlakbij Limoges stonden zag ik donkere wolken met een stralend verlicht randje eromheen, de ‘silver lining’. Dat inspireerde mij om te experimenteren met een gekleurd randje op mijn open bollen. De binnenkant heb ik een contrasterende kleur gegeven die ik een beetje over laat lopen op de buitenkant. Afhankelijk van het glazuur is het resultaat elke keer weer verrassend. Ik noem deze werken mijn Silver Lining collectie.

 

 

Heb je belangstelling voor een mooi object? Zoek je voor jezelf of voor een collega, vriend, vriendin of familielid een origineel cadeau. Denk dan eens aan kunst. Een ambachtelijk gemaakt kunstwerk wat met liefde en aandacht is gemaakt is veelzeggender dan iets wat je online kunt bestellen. Neem contact met mij op. Ik adviseer je graag in je keuze. Ook is het mogelijk om door mij iets op maat te laten maken. Ik denk graag met je mee.

open_bol_keramiek_keramische_raku_ingebrand_paardenhaar_atelier_bijzondere_unieke
Open bol keramiek raku beige met ingebrand paardenhaar 9,5, 12 en 15 cm doorsnede
 
vogel_keramiek_keramische_handdecoratie_bijzondere_unieke_glazuur_atelier
vogel keramiek handdecoratie glazuur 13×14 cm op pin
 
platte_ronde_vazen_keramiek_keramische_naked_raku_wit_bijzondere_unieke_handgemaakt
platte ronde vazen keramiek naked raku wit

 

 

Decoratietechnieken

 

Glazuren

Het glazuren van een voorwerp maakt het waterdicht en biedt talloze decoratiemogelijkheden. Glazuren kunnen gespoten, gekwast, gegoten, gespritzt of gespat worden. Er zijn glazuren in allerlei kleuren, glanzend en mat, en met allerlei toevoegingen verkrijgbaar.

Engoben

Een engobe bestaat uit kleipoeder en pigment. Engobe kan ook gegoten, gekwast, gespoten of gespritzt worden aangebracht op ongebakken klei in leerharde toestand. Vervolgens wordt het voorwerp biscuitgebakken. Eventueel kun je hierna glazuren; dit hoeft niet.

Raku

Traditioneel een Japanse stooktechniek waarbij het aardewerk een prachtig craquelé gecombineerd met rook en vuursporen heeft. Vooraf biscuit gestookte voorwerpen worden na geheel of gedeeltelijk voorzien te zijn van een rakuglazuurlaag in een oven geplaatst en opgestookt tot ongeveer 1000 graden. Nadat de glazuur gesmolten is, worden de voorwerpen uit de oven gehaald en in een vat geplaatst wat gevuld is met zaagsel. (reductievat) Door het verbranden van het zaagsel ontstaat een rookontwikkeling die kleurend inwerkt op de nog niet geheel gestolde glazuur. Ook vindt er tijdens dit proces een uitwisseling plaats tussen de zuurstof die tijdens dit proces aan de scherf van het werkstuk en het glazuur onttrokken wordt en de koolstof die zich in de rook bevindt. Het gevolg hiervan is, dat niet met glazuur gedekte delen zwart worden en ook dat bepaalde oxides hun oorspronkelijke metaalkleur weer terugkrijgen. Dit proces heet reductie.

Na een reductietijd van ongeveer 5 minuten wordt het werkstuk weer uit het reductievat genomen en snel aan de lucht gekoeld en eventueel door gras gerold om te voorkomen dat het reductieproces weer teniet wordt gedaan en bijvoorbeeld de zwarte gedeelten door de inwerking van de zuurstof weer oxideren en dus weer de kleur van de biscuitgebakken scherf aannemen.

Naked Raku

Zelfde techniek als Raku, alleen komt er tussen klei en glazuur een sliblaag. na het stoken blijft de “naakte” klei over.

Inbranden met paardenhaar

Gepolijst aardewerk wordt verhit en gedecoreerd door er paardenhaar of ander organisch materiaal in te branden. Ook bestaat de mogelijkheid bladvormen in te branden door deze samen met de pot in te pakken in aluminiumfolie en dit zo te stoken.

Bucchero

Gepolijst aardewerk, gestookt in een moffel waarin brandbaar materiaal. Het resultaat ontleent zijn charme aan de glanzend zwarte huid.

Pitfire

Gepolijst aardewerk, overgoten met sulfaatoplossingen. Wordt gestookt in een groot, open vuur. Door het vlammenspel verschijnen er schitterende kleuren.

Smooroven

Gepolijst aardewerk, roze en roodbakkende klei geven het mooiste resultaat. Als men witbakkende klei met gekleurde Terra Sigiliata bewerkt voor de biscuitbak, kunnen nog weer andere resultaten verkregen worden.

 
grafornament_keramiek_boek_steengoed_keramisch_transfer_handwerk_op_maat_atelier
Grafornament keramiek boek steengoed met keramisch transfer en koper lint
 
schaal_bijzonder_uniek_handgemaakt_keramiek_raku_krokodillenglazuur_atelier
Schaal keramiek raku met krokodillenglazuur 17,5 cm doorsnede

 

 
schaal_bijzonder_uniek_handgemaakt_keramiek_raku_atelier
Schaal keramiek wit raku met uitgesneden blaadjes 32 cm doorsnede

Stooktechnieken

 

Stoken is een proces waarbij rauwe of geglazuurde klei blootstaat aan een bepaalde hitte in een oven. Er zijn meerdere vormen van stoken die elk een eigen effect hebben.

Biscuitbrand

De biscuitbrand is het eerste stadium, waarbij de klei verandert in keramiek. Dit gaat meestal vooraf aan de glazuurbrand. Om breuk te beperken moeten alle voorwerpen goed droog zijn. Is het voorwerp nog vochtig dan kan het water in het voorwerp veranderen in stoom waardoor het in de oven uit elkaar spat. De temperatuur varieert tussen de 900 en 1050 graden. De aanbevolen temperatuur is afhankelijk van de soort klei.

De stook gebeurt geleidelijk en beslaat minstens acht uur. Pas nadat de oven voldoende is afgekoeld kunnen de voorwerpen eruit gehaald worden.

Glazuurbrand

De glazuurbrand zorgt ervoor dat de opgebrachte glazuur zich aan het voorwerp hecht. De vereiste oventemperatuur hangt af van het soort glazuur en de klei. Dit varieert van 900 tot 1400 graden. Er zijn heel veel verschillende soorten glazuur verkrijgbaar en glazuren kunnen ook zelf samengesteld worden.

Oxiderend stoken

In elektrische ovens waar geen echte vlammen komen, is voldoende zuurstof voor een volledige verbranding en voor een verbinding met de metaaldeeltjes in de klei en het glazuur. Omdat hierbij kooldioxide vrijkomt spreekt men van oxiderend stoken. Deze manier van stoken geeft een schoon glad oppervlak.

Reducerend stoken

Reducerend stoken gebeurt in een met brandstof gestookte oven (gas, olie of hout). De zuurstoftoevoer kan worden beperkt om een volledige verbranding te verhinderen. Hierdoor komt koolmonoxide vrij, dat bij hoge temperaturen zuurstof uit de metalen in de klei en het glazuur haalt. Dit geeft andere resultaten. Men ziet in de klei duidelijke ijzerspikkeltjes en deze kunnen door het glazuur heen naar boven komen. Bij het gebruik van koperoxide slaat de kleur om van groen naar rood.

Rakustoken

Bij het zogenaamde rakustoken vindt het reduceren meestal plaats in het zaagselvat tijdens het afkoelen.

Wil je zelf iets met klei maken?
Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier of bel.

Graag deel ik mijn passie voor het werken met klei. Vind je het leuk om eens met klei te werken? Kom dan op les of volg een workshop bij mij.  
We geven workshops inclusief gebruik van materiaal, gereedschap en begeleiding. Ik bak je werkstuk in mijn keramiek oven waarna je je werkstuk kunt afwerken met een glazuur.
Wil je kennismaken met oude stook technieken? Ook dit is mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.

Je bent van harte welkom bij Atelier De Zeelt in Beeld. Alvast veel plezier,

Gerdien Noordeloos

Workshop en les informatie

Stuur een bericht

Bel of mail De Zeelt in Beeld om een afspraak te maken.
Je bent van harte welkom in ons atelier.

Gerdien Noordeloos
Atelier de Zeelt in Beeld

Heb je een vraag of ben je ergens naar op zoek?
Neem gerust contact met mij op en we zoeken samen naar een oplossing. 
Met vriendelijke groet, Gerdien Noordeloos

Telefoon

06 – 57 75 51 25 
(0226)  39 35 59

Adres

De Zeelt 9
1747 ET Tuitjenhorn

error: Content is protected !!