Brons

 

Proeven van andere technieken

 

Bronzen beelden

 

Behalve het werken met klei wil ik regelmatig “proeven” aan andere creatieve mogelijkheden. Ik volg bijvoorbeeld boetseerlessen in was. Dit resulteert dan in een mooi zelfgemaakt bronzen beeld op sokkel waar ik heel trots op ben.
Het leukste vind ik om het hele proces mee te maken. Dus ook het gieten, slijpen, schuren en het patineren. Helaas is dit door ARBO-wetgeving niet altijd mogelijk. In het verleden heb ik de kans gehad om zelf mijn beeld te gieten maar tegenwoordig ga ik naar de bronsgieterij waar het voor je gedaan wordt. Het is een indrukwekkend gezicht zoals de medewerkers elk bronzen beeld zorgvuldig voorbereiden, gieten en afwerken. Het is een tijdrovend proces waardoor een bronzen beeld erg kostbaar is.

Hoe wordt een bronzen beeld gemaakt?

Het begint vrijwel altijd met een ontwerp in was. Na het aanbrengen van de nodige ontluchtings- en gietkanalen wordt het geheel in gips gedompeld. Na droging wordt de was uitgestookt in een hele grote oven. Er resteert een gipsen mal met daarin een holte waarin het brons kan worden gegoten. Dit proces noemt men de verloren was methode. Na afkoeling wordt het gips weggebroken, de ontluchtings- en gietkanalen en oneffenheden afgeslepen en het beeld verder schoongemaakt en geschuurd. Daarna volgt eventueel het patineren. Een bronzen oppervlak krijgt na verloop van tijd vanzelf een groen patina. Je kunt je beeld ook direct patineren met speciale zuren.

Van sommige beelden wordt eerst een speciale mal gemaakt om het beeld vaker te kunnen gieten (denk aan het gouden kalf).

Brons is een legering van koper en tin met een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte. Voor de meeste gegoten voorwerpen wordt brons gebruikt dat voor 10% uit tin bestaat. Het bijzondere aan brons is dat het tijdloos is. Het is een taai en corrosiebestendig materiaal, dat zich goed leent voor bewerking. Bronzen voorwerpen, van heel kleine tot hele grote, worden over het algemeen gegoten bij een professionele bronsgieterij. Brons gieten is een ambacht waarvoor veel professionele kennis en ervaring nodig is. Het is een arbeidsintensief proces wat een bronzen beeld kostbaar maakt.

 

 
Beeld in was met gietkanaal 
Beeld in was met ontluchtingskanalen
Gietmal om beeld in was 
Brons gieten in mal met zand als steun
Bronzen beeld gietresultaat uit de mal gehakt, nog onbewerkt 
Bronzen beeld eindresultaat “Vrijheid”

Bronzen beeld gietresultaat uit de mal bewerkt 

Bronzen beeld eindresultaat “Vrijheid 2.0”

Stuur een bericht

Bel of mail De Zeelt in Beeld om een afspraak te maken.
Je bent van harte welkom in ons atelier.

Gerdien Noordeloos
Atelier de Zeelt in Beeld

Heb je een vraag of ben je ergens naar op zoek?
Neem gerust contact met mij op en we zoeken samen naar een oplossing. 
Met vriendelijke groet, Gerdien Noordeloos

Telefoon

06 – 57 75 51 25 
(0226)  39 35 59

Adres

De Zeelt 9
1747 ET Tuitjenhorn

error: Content is protected !!